Sursa: http://recenziicartibune.ro/2016/04/18/interviu-29-oana-arion/

Interviu Oana Arion

 

 

1. Cum v-ați descrie?

“Optimistă” este primul cuvânt care îmi vine în minte. Nu neg faptul că am avut de-a lungul vieţii şi momente triste sau dureroase, dar cred cu tărie că o atitudine pozitivă te poate ajuta să treci mai uşor peste astfel de momente. Râd mult, zâmbesc, sunt recunoscătoare pentru ceea ce am în prezent, fără ca asta să însemne că mă plafonez, ba din contră, că sunt pregătită să accept tot ce mă aşteaptă mâine, bune sau rele.

2. Ce v-a determinat  scrieţi?

Am scris de când mă ştiu, de la compunerile din şcoala generală (şi care, apropo, niciodată nu au început cu “a venit primavera”) şi până la poeziile foarte “dark” din perioada facultăţii, în vremea când făceam practică la IML pentru cursul de Medicină Legală.

3. Ce vă inspiră cel mai mult?

Lucrurile mărunte, un gest, un cântec. Ştiu, sună a stereotip, dar asta este…

4. Ce hobby-uri aveţi?

Oh, sunt o persoană normală, extrem de comodă (chiar puturoasă!), aşa că pasiunile mele se rezumă la activităţile statice şi care nu implică prea multă mişcare. Desenez, citesc, îmi fac tot felul de briz-briz-uri. Nu colecţionez diverse lucruri şi nici nu îmi place să călătoresc. Aaaa, da! Şi mă uit la tot felul de serii şi seriale, pentru că mă relaxează.

 

5. Ce ne puteţi spune despre cărţile dvs / poeziile?

Poeziile sunt, cumva, un subiect tabu pentru că nu am de gând să le fac publice. Sunt prea… ale mele. Despre cărţi, ei bine, nu ştiu ce aş putea să spun. Am încercat să însăilez o poveste în care personajele să evolueze firesc şi în care să se poată regăsi oricine. Îmi doresc să îl pot face pe cititorul care tocmai a închis cartea să se întrebe “Dar dacă…?”

6. Ce planuri aveţi în domeniul literar?

Nu am “planuri”. Sper să reuşesc să termin seria Nemuritor. Nu sunt o persoană modestă, cu toate acestea nu visez la premii, celebritate etc. Scriu pentru că vreau şi pentru că pot. Dacă scriitura mea place nu pot decât să mă bucur.

7. Cum vedeţi realitatea actuală?

Realitatea, în general? Ufff! Da-mi voie să îţi răspund cu o întrebare: sunt absolvent de Drept, am o experienţă extrem de vastă în diverse domenii, sunt în situaţia de a alege job-ul pe care mi-l doresc sau pentru care sunt dispusă să fac anumite compromisuri, trăiesc, mă mişc, zâmbesc; dar câţi dintre noi au această şansă, şansa de a alege?

received_542484272601215

8. Care sunt scriitorii dvs preferaţi?

…şi revenim la Sadoveanu! Da, Sadoveanu este autorul meu preferat, alături de Liviu Rebreanu, şi Mircea Eliade, Umberto Eco, James Joyce, Thomas Mann, Ernest Hemingway, George Sand. (Mai spun?)

9. Ce credeţi despre literatura română contemporană?

Este o întrebare-capcană? Glumesc! Ei bine, din colţişorul meu îi prevăd un “viitor luminos”. Sunt multe nume care promit şi sunt încântată că le pot urmări evoluţia. Dar am de făcut o menţiune: cred cu tărie că fiecare autor/carte are cititorii săi şi că este loc pentru toată lumea, de aceea nu înţeleg anumite izbucniri de invidie sau de răutate gratuită. Da, ştiu că această afirmaţie este destul de dură, dar am avut neşansa de a observa câteva “mini-războaie” între autori şi, implicit, între fanii acestora. E trist!

 

10. Ce le transmiteţi cititorilor dvs?

Să citească. Nu neapărat cărţile mele! Citiţi şi rămâneţi frumoşi!

Reclame