Sursa: http://recenziicartibune.ro/2016/08/03/recenzie-ultimul-viking-de-o-g-arion/

Recenzie Ultimul Viking de O. G. Arion

 

Da, s-a întâmplat, în sfârșit! Am citit si eu cartea mult lăudată a Oanei Arion, “Ultimul Viking”. Încă de când am văzut coperta cărții peste tot pe Facebook, am fost intrigată. Existau doar două variante posibile: ori era din categoria mult lăudată dar degeaba, fără valoare (strategie de marketing sau cum i-o spune) sau să fie intr-adevar ceva demn de citit si apreciat.

Chiar după ce Cristina a citit cartea și a făcut recenzia, nu am fost foarte convinsă, mai ales că ea este pe zona de romance si este ușor impresionabilă prin urmare.

Cartea am inceput-o fix ieri, 30 si am terminat-o exact azi, 31 (iulie). Ce pot spune e ca Oana Arion are talent si il are in proporție considerabilă. Dacă nu îl avea, nu stăteam eu până la 2 noaptea lipită de carte.

Atenție, a nu se consideră că sunt subiectiva, că Oana mi-ar fi dăruit cartea și acum o laud temeinic. Ba! Am cumparat-o eu singurică din pur interes.

Oricine poate spune că este o carte cu vampiri și alte creaturi stranii. Da, este o carte cu vampiri dar este mult mai mult decât asta. Partea cu vampirii nu îmi pare mie în momentul ăsta atât de importantă. Ci povestea creată de scriitoare, una credibilă, fără exagerări inutile.

Știam cumva ca Oana Arion este o fire vesela si se autodeclară “zurlie” dar nu credeam că are așa un umor de bună calitate. Multi încearcă să pară amuzanți dar nu le iese asta pentru toți cititorii. Pe mine însă umorul ei m-a cucerit. Am subliniat cu markerul multe faze cu adevărat amuzante.

Clar că nu o să mă apuc să spun ce se petrece în carte, nu fac rezumate de obicei. Acum ar fi cu atât mai inutil întrucât mă aflu probabil printre ultimii 100 cititori care nu au citit cartea până în prezent.

Victoria însă este un personaj veritabil. Am avut senzația clară că e un fel de Oana mai “stilizată”, deși nu o cunosc pe autoare. Situațiile neprevăzute sunt cap de afiș în această carte, reacțiile Victoriei la acestea sunt pe măsură personalității ei bine conturate.

Prezenta unui vampir si a altor creaturi supranaturale face totul sa fie tabloul romanului complet. Aflăm chestii despre vikingi, chestii istorice dar și mitologice, fără ca acestea să ne încurce în lectura, dimpotriva, să o facă coerenta.

Îmi place mult stilul dezinvolt de a scrie, mi-a plăcut romanul în sine nesperat de mult si ma bucur ca din start a fost conceput ca o serie pentru că știu că Oana Arion are încă mult de zis, respectiv scris.

Citind multă literatură contemporană, mi-am dat seama că acest roman nu urmează traiectoria oarecum “obligatorie”: cu cât mai șocant, cu atât mai bine. Dimpotrivă! Cititorul va fi încântat (dacă mai e vreunul care nu a citit deja cartea) să descopere o carte bună, plină de umor, situații limită si un parcurs cât se poate de firesc sau, după caz, total neprevazut al acțiunii.

Ce pot spune? Cine începe cartea nu o va lăsa din mână.

Bravo, Oana Arion!

De abia aștept să citesc următorul volum al seriei, aflat în curs de lansare. Felicitări, apropo!

Recomand cu drag cartea.

Aceasta va fi reeditată în curând la editura Librex.

Lectură plăcută!

Reclame